Tamiya Peugeot 206 WRC makett


Peugeot 206 WRC

A japán Tamiya cég 1:24 -es Peugeot 206 WRC makettje.

Az általam elkészített változat F. Delecour és D. Grataloup 14-es rajtszámú hófehér autója a 206WRC 1999-es "Tour de Corse" bemutatkozó verseny festésével.

Peugeot 206 WRC A makett kb. 2 hónapig készült, ezen a képen a belső szerkezet szinte teljesen készen van, a bukócsövek, a pótkerék és néhány apróság hiányzik csak.
Jól láthatóak a Sparco ülések, az 5 pontos övekkel. A navigátor ülése alatt egy piros poroltó található.
Ezután következett a karosszéria festése, és a már előtte kimaszkolt üvegfelületek behelyezése, végül a külső matricák felragasztása.
Peugeot 206 WRC

A makett kidolgozása nagyon jó, alig kell rajta csiszolni, tömíteni. A hozzáadott matrica készlet részletes, a tárcsafék gyártójától az OZ magnesio felnik feliratán keresztül egészen a hatalmas Peugeot oroszlánokig minden megtalálható a kitt-ben.

Az első futómű mozgatható, a gumi kerekek forgathatóak. Elég sok gyárilag kómozott alkatrészt, a hűtőmaszkhoz műanyag hálót a lámpatestekhez színtelen átlátszó búrát kapunk. A hátsó lámpatestet speciális üvegfestéshez használt piros festékkel színeztem.

Peugeot 206 WRC Ezen a felvételen jól látható a festés fő motívuma, a két Peugeot oroszlán.
A matrica készlet a 14-es és a 15-ös ( G. és H. Panizzi) autóhoz is tartalmazza a megfelelő díszítő elemeket.
Az üvegfelületek fekete kontúrjának festéséhez még maszkoló matricákat is kapunk.
Peugeot 206 WRC A belső tér kidolgozására is próbáltam megfelelő hangsúlyt helyezni, néha feláldozva az eredetihez való hűséget a saját izlésem oltárán, nagyon sok felület krómozva lett.
A matricázásnak köszönhetően még a krómozott merevítőkön lévő devil felirat sem hiányzik.

Néhány felvétel a Tamiya oldalról az általuk elkészített makettről:
Peugeot 206 WRCPeugeot 206 WRC

Az első képen jól látható a bukócső merevítő szerkezete, a belül elhelyezett pótkerék, és felette a sisaktartók.
A jobb oldali alulról készült képen kivehető a szépen kidolgozott fenéklemez, a futóművet védő - a maketten átlátszó plexi - lemezpajzsok, a kipufogó mellett húzódó kardántengely a hátsó kerekek meghajtásához.
Az általam elkövetett modellen az alváz matt fekete színt, a kardán és a kipufogó külső burkolata ezüst, míg a kipufogó itt-ott előbukkanó csöve krómozást kapott, így sokkal szebben illeszkedik a krómozott kipufogó véghez is. Krómozva lettek a féltengelyek, a olajteknő és a kardántengely csavarjai és még sok minden más.

A makettet bátran tudom mindenkinek ajánlani, még egy kezdő számára is, mert az eredeti műanyag alkatrészek színe és illesztése megfelelő elő és utánmunkálat nélkül is, de egy profi is megtalálja benne a számítását, szépen kidolgozott részletek, és rengeteg pepecselni való rész, ahol kiélhetjük vágyainkat.
A Tamiya-nak létezik az újabb évadok festésével (ezüst alap) is 206WRC -je, az alkatrészek ugyan ezek csak a karosszéria színe világos szürke, és a matrica készlet is a 2000-res évnek megfelelő. Lehet kapni ifj. Tóth Janikáék féle matricakészletet is hozzá, így elkészíthető a magyar 206WRC is akár.

A makett elég nehezen szerezhető be, nekem 2001 nyarán a 4-6 villamos Király utcai megállójában lévő Modell & Makett boltban sikerült 7000 Ft. körüli áron, a többi boltban azt sem tudták hogy létezik 206-os makett.

Linkek:
Tamiya 206 WRC


Utolsó módosítás: 2004-06-04
© Bunny